сряда, 16 май 2012 г.


Интериорен дизайн – теми и стилове

Вече сте взели решение в какъв стил искате да обзаведете жилището си, но може би бихте искали да разгледате и други варианти и страхотни идеи, които да ви вдъхновят.
Предлагам на вашето внимание няколко креативни и нестандартни интериорни стилове, които може да ползвате за вдъхновение.

Как избирате вашият интериорен стил?

Много хора избират своя стил на база лични предпочитания, за други изборът е просто въпрос на вкус. Вдъхновяваме се от дизайн видян в списания, телевизия или просто в дома на други хора. Вдъхновяваме се от места, които сме посетили или видели. Стил който ни напомня чудесна почивка или пътуване. Декорирани и обзаведени помещенията ни напомнят за приятните преживявания, които сме изпитали и дълго време ни карат да се чувстваме щастливи.
Ако винаги сте копнеели да пътувате до Япония, Индия или друга екзотична дестинация и обичате всичко свързано с това място, то това е една добра причина да изберете обзавеждане в такъв стил. Да се обградите с цветове и елементи, които ви напомнят за вашите интереси и страсти докато очаквате с нетърпение пътуването да се осъществи някой ден.

Надявам се, че ще се забавлявате и тук ще намерите интересни и нестандартни интериорни решения за вас и вашия дом.

Ще добавям нови стилове и темата ще се развива, така че може да проверявате от време на време, ако ви е интересно.

Съвременен интериорен дизайн

Какво е съвременен интериорен дизайн? Липса на помпозност? Безцветни пространства? Не, той е повече от изчистени линии и отсечени ръбове. Истинският съвременен, интериорен дизайн е отражение на днешното общество и желанието да се съчетаят комфорт и стил. Това е фино изтънчена и ненатрапчива елегантност, практичност и стил. Леки пространства, смесени с пръски от цветове и текстури, които стимулират сетивата. Съвременния интериорен дизайн е олицетворение на изкуство и смели големи обеми, вдъхновяващи, забавляващи и поддържащи живо пространството.
Наистина, когато става дума за съвременен интериорен дизайн, ние, тези които го реализираме трябва да имаме и малко шесто чувство за това от какво се нуждае пространството и да представим на своите клиенти огромно количество идеи, всичко  - от мебели, тъкани, електроуреди, осветление, произведения на изкуството и цветни палитри от които да изтъчем своята магия. Използвайки успокояващи тонове като ленено и сиво, меки подканващи тъкани, заедно с удобни големи мебели и много,  големи осветления, помещенията стават топли и приветливи, и безличните пространства откриват своята персоналност.
С добавянето на нещо старо или намек на индустриален дизайн, пространството, дело на съвременния интериорен дизайн, предизвиква интерес и го предпазва от това да прилича на шоу-рум. С помощта на най-фини покрития, комбиниране на класически и съвременни мебели, разкошни тъкани и необичайни съкровища, обитаваното пространство може да се трансформира в съвременен рай.
Да имаме прекрасен, уникален, индивидуален и удобен дом, не е ли това съвременно и вдъхновяващо за всички нас!!

Минималистичен стил

Минимализмът е един от най-популярните съвременни стилове. Ако искате да се наслаждавате на интелигентен, релаксиращ, без претрупаност интериор в дома си, то за вас е обзавеждане и декорация в стил Минимализъм. Стилът се характеризира с прави изчистени линии и авангардна визия.

Цветове
Основният фон е изграден от бледи, неутрални цветове с присъствие на силни такива като акцент, за да не изглежда скучно. Акцентните цветове могат да бъдат един или няколко, според вашите предпочитания – от няколко възглавнички или ваза до цяла стена и дори части от мебелите. Изберете един цвят и негови нюанси за тази цел. Не смесвайте много цветове, за да не изгубите усещането за семпъл и стилен ефект.
Ярко червеното е един добър избор, тъй като винаги се откроява на фона на другите цветове, но ако имате друг любим ярък цвят, не се колебайте да го използвате. Той ще бъде също толкова ефектен. Друга алтернатива е да се впуснете по пътеката на естественото и за акцент да изберете дълбоко кафяво или маслинено зелено.
Въпреки, че изчистените линии и гладките стени са много важна част от стила, не се притеснявайте, ако имате традиционни или декоративно-изглеждащи архитектурни елементи. Просто сведете до минимум присъствието им чрез боядисването им в еднакъв цвят например.

В основата си мебелите подходящи за минималистичния стил трябва да са опростени, но от класни материали, без декоративни елементи и украси. Изберете естествени материали като кожа и дърво или пък мебели в цвят, ултрамодерен хром, стъкло и неръждаема стомана. Лъскавите материи и правите линии чудесно подхождат на този интериорен стил. Мебелите са ниски, за да изглеждат по-малко обемни и по този начин да усилят чувството за минимализъм.
 
 

Подовете трябва да бъдат отново с изчистени прави линии. Твърдите подови покрития като бетон, плочки или дърво също са изключително подходящи. За да придадете усещане за уют, все пак може да си позволите  малко текстура – една черга или груба рогозка ще внесат доза артисцизъм и лукс в обзавеждането.Големите голи прозорци са характерен елемент, но ако желаете малко уединение все пак, можете да си позволите модерни щори или капаци. Ако смятате, че имате нужда от още малко омекотяване на пространството, може да добавите семпли воали, мрежи или прави панелни щори.


Аксесоарите не са основна част от стила. Цялата идея на която се подчинява той е изчистено и опростено пространство с леки акценти, които да привличат погледа и да правят пространството атрактивно.
Тъй като многото аксесоари не са му присъщи, то малкото такива трябва да се подбират внимателно.
Изберете нещо фънки, впечатляващо и необичайно, контрастиращо на всеобщия ред, за да направите духа на интериора закачлив и същевременно ултра модерен.Друг подходящ декоративен елемент е голяма картина в избрания от вас цвят, който да играе роля на фокусна точка вместо композиции от много, малки картини, които разсейват погледа и правят цялата визия „бъбрива”.
Съхранението на вещи разбира се е много важен елемент от обзавеждането като цяло, за това в духа на минимализма, линиите отново са изчистени, а пространствата са спретнати и подредени, просторни и лесно достъпни. Същевременно запазват ежедневно използваните вещи в домакинството скрити от погледа.
Осветителните тела трябва да допълват интериора, за това тук също трябва да се избира внимателно. Обикновени насочващи се прожектори, вградени в тавана осветителни тела, скрито осветление придаващо уют и чувство за релакс.
Изберете един или два основни светлинни източника с модерен дизайн. Може да добавите няколко настолни лампи, които да създават по-интимна атмосфера около меката мебел.   
След всичко прочетено до тук, все още ли мислите, че минималистичния интериор е за вас?  Ако не е в природата ви да сте добре организирани или супер спретнати, минималистичният дизайн ще ви отнеме малко повече време, за да поддържате всичко в ред, но пък ще разполагате остров на спокойствие, след забързания напрегнат ден.
Ако все пак смятате, че това не е вашият стил, четете следващите теми. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар