четвъртък, 19 април 2012 г.

Кухненски плот от дърво? Защо неСъвети за включване на дърво плотове в кухнята

Ако търсите нещо, с което да отличите собствената си кухня от останалите в квартала (блока, кооперацията), дървеният кухненски плот може да бъде едно ефектно решение.  При проектиране на нова кухня това става лесно. С малко повече усилия, може да се интегрира и във вече съществуваща такава.

Частичен подход

За тези, които имат съществуваща кухня и искат само обновяване, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да интегрирате дървото като постигнете оптимален ефект:

• Остров – акцент. Ако имате кухненски остров, а цялата ви кухня е с плот от камък или някакъв друг материал, може да подмените само плота на острова. Така ще създадете контраст между повърхностите на двете части. Това от своя страна ще постави фокусна точка върху кухненския остров. 

 
• Опитайте с печката. Ако не разполагате с кухненски остров, но имате свободно стояща печка, може да сложите дървен плот от двете й страни. Обикновено тези печки са по-високи от височината на долния ред шкафове. Може би се колебаете, защото смятате, че няма да можете да поставите горещ съд изваден от фурната или свален от котлоните директно на плота? Няма причина да се притеснявате. В горната част на плота може да се вградят метални пръти от неръждаема стомана които ще предпазят повърхността му от прекалено нагряване.  • Вграждане в плот от камък. Друг творчески подход е дървеният плот да се вгради във вече съществуващия каменен кухненски плот. Интегрирането на дърво в повърхността на гранит ще внесе нотка на оригиналност и топлина в интериора.

Персонализиране според начина на живот на собствениците

Кухня, която е наистина потребителски ориентирана е тази, която отразява начин на живот и личността на собственика. Ако сте решили да включите дървен плот във вашата, помислете къде и как най-добре ще допълва функционалните ви потребности.

• За готвачи. Хора които притежават къща или просторна кухня и обичат да готвят, може да се възползват от добавянето на така наречения касапски блок (Butcher Block) в работното пространство. Задължително условие е повърхността му да бъде импрегнирана с дълбоко проникващо масло за дърво, безопасно за хранителните продукти които ще бъдат поставени върху плота. Може да се използва за приготвяне на храни и нарязване на зеленчуци.

• За любителите на виното и кафето. Почитателите на вино може да заменят гранита на мокрия бар с дърво. За финиш върху подобни плотове се използва тунгово масло. Това е масло, извлечено от семената на тунгово дърво (Vernicia fordii). В следствие на реакция с кислорода, маслото се втвърдява и образува филм. Този здрав, издръжлив финиш отблъсква разлято вино и други течности и не позволява оцветяването на дървото.

След като мястото на дървения плот е избрано, време е за избор на подходящ за случая дървесен вид. Възможностите за избор са много.

У нас се намира разнообразие от твърди дървесни видове, които са изключително подходящи за целта. От череша, дъб, явор, орех и акация, до екзотични видове, включително зебрано, венге и тик. Всеки един от тях ще добави цвят, качество и топлината на кухнята. Ако не може да се спрете само на един дървесен вид, помислете за вариант шахматно разположени елементи от два вида дървесина в контрастен цвят.
 


Кънтри стил? Когато материалът който се използва е нов, повърхността се обработва по специален начин, така че да й бъде придадена възраст и патина. Може да се използва дори стар дървен плот, обработен по подходящ начин. 


Правило е да се избягва комбинирането на дървени плотове и вратички на шкафовете с еднакъв фладер и цвят на дървесината. Изберете цвят, които ще акцент в кухнята и ще се съчетава добре с останалите цветове.
Например в една кухня с подова настилка от antique heart pine със златисто оцветяване и шкафове с вратички от тъмен махагон, добре се съчетават с плот от регенерирана букова дървесина с общ златист фон и тъмни чепчета. Това ще позволи на пода, плота и шкафовете да имат общо композиционно излъчване. Както и с дизайна като цяло, включването на дърво в кухнята изисква постигането на фин баланс в цветово отношение и декоративен завършек. Но когато се справим добре, ефектът може да бъде чудесен и нашата кухня да бъде всичко друго, но не и направена по шаблон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар